Skip to content

Agility

Agility of behendigheid is een hondensport, waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt. De agility sport is voor veel honden en hun baas een fantastische vrijetijdsbesteding. Het parcours met zijn verschillende hindernissen doet een beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van uw hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn even belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd. Omdat de sport voldoet aan de behoeften van de hond, zal deze met enthousiasme aan de agility sport deelnemen. Ook voor de toeschouwer is agility een aantrekkelijke sport. Het is een genoegen de sprongen en kunsten te bekijken die de honden zonder enige moeite lijken te beheersen.

Het plezier van de hond staat voorop , maar ook in andere opzichten biedt de agility sport veel voordelen. Tijdens de agility training wordt de band tussen hond en baas steeds sterker. Hond en baas leren van elkaar en leren elkaar zo beter te begrijpen . Het beoefenen van deze sport resulteert daarom ook in een beter opgevoede hond. De hond kan in de agility sport zijn energie en behoefte aan beweging kwijt . Tegelijkertijd is het een uitstekende manier om uw hond in optimale conditie te houden. Ook de baas zal trouwens over de nodige snelheid en conditie moeten beschikken om zijn hond te begeleiden en te sturen.

De agility sport is een echte teamsport en alleen bij een goede verstandhouding tussen hond en geleider zullen er goede resultaten worden behaald.

Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De geleider mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij agility worden een groot aantal verschillende hindernissen gebruikt, die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond. De toestellen zijn te verdelen in (hoogte)sprongen, tunnels, paaltjes en raakvlaktoestellen. Bij wedstrijden worden al deze toestellen in wisselende samenstelling gebruikt. Een goede agility hond beheerst dus al deze toestellen.

ONTSTAAN VAN AGILITY

In 1978 werd in Londen, ter gelegenheid van “Cruft’s Dogshow”, een soort agility-programma voor het eerst voor een publiek gebracht. Aan 1 der medewerkers was namelijk gevraagd om iets te bedenken dat tijdens de pauzes, tussen de keuringen, kon worden ingelast als een soort “tussendoortje” om het publiek bezig te houden. Als hondenliefhebber en tevens gerenomeerd paardenkenner groeide bij John Varnley de idee om met honden iets te brengen dat kon vergeleken worden met de ‘jumping’ in de paardensport. Hij vroeg daarbij de hulp van zijn vriend Peter Meanwell die, samen met de leden van zijn hondenvereniging, toestellen bouwde en de honden erop trainde. Het programma sloeg in en “de sport” ontstond. Agility groeide in Engeland zeer snel en onder impuls van vooral Peter Lewis en John Gilbert werd dan in 1980 een meer gevarieerd programma met wedstrijdvormen en reglementen gelanceerd. Trouwens, nog steeds zijn deze “pioniers” zeer actief in de agility sport en het is dan ook van hen dat de meeste kennis en informatie hier werd overgenomen

NUTTIGE TIPS

  • Agility is een sport voor mens en dier. Laat uw hond er plezier aan beleven
  • Slipkettingen en dergelijke folterkettingen, hou ze weg van het agilityterrein. Ze geven uw hond toch maar een negatieve prikkel.
  • Warm uw hond op, voordat je zulke zware inspanningen vraagt.
  • Draag steeds steungevende schoenen, die goed sluiten rond je voet.
  • Verg niet teveel van je hond, weet wanneer de hond er genoeg van heeft. Stop zelfs vroeger.
  • Stop met een positieve noot, je hond zal er meer plezier aan beleven.
  • Een hond kiest niet, hij moet!!
  • Last but not least, corrigeer de hond niet in de nabijheid van de toestellen

INDELING KLASSEN PER 1 JANUARI 2023

Let op, dit is de schofthoogte:

  • Small: tot 35 cm, springt maximaal 30 cm
  • Medium: 35 tot 43 cm, springt maximaal 40 cm
  • Intermediate: 43 tot 48 cm, springt maximaal 50 cm
  • Large: vanaf 48 cm, springt maximaal 60 cm

Aanmelden

Kijk hier voor de tarieven en het vragen- en aanmeldformulier.

Onze trainers